Ma a villamoson ülve, az előttem ülő nő újságjába nézve vettem észre egy érdekes cikket a Der Standard-ban a bevándorlásról. Ami megfogott benne, az rögtön az alcímben szereplő statisztika: a bécsi lakosok 44%-a (!!!) bevándorló, vagy azok leszármazottja. Bevándorlónak azt értelmezik, akinek nem osztrák az állampolgársága, nem Ausztriában született, illetve egyik szülője nem Ausztriában született.

Tény, ami tény, mikor idejöttünk, számomra is a város által tartogatott első meglepetések között volt, hogy mennyi "külföldi" van. Persze ezt egyrészt nehéz értelmezni, másrészt pedig az "idegenek" rendkívül heterogét (és színes) társaságot alkotnak. Éppúgy megtalálhatóak köztük az itteni ENSZ, EBESZ, Atomenergia Ügynökség és OPEC szerte a világból érkező diplomatái, mint a Törökországból, Afrikából, Balkánról érkező "gazdasági" bevándorlók, vagy a közép-európai, elsősorban a bankszférában és informatikai területen dolgozó fiatal munkavállalói.

Az első meglepetés után mára természetessé vált, hogy nem tudok úgy felszállni a villamosra, hogy ne hallanék magyar szót (és nem a turisták által látogatott helyeken), sőt olyan villamosvonal is van, ahol az a ritkább, ha valaki németül beszél.

Az osztrákok lelkesedése a helyzet iránt meglehetősen vegyes. Az azonban elég beszédes, hogy az itteni Jobbik (FPÖ) 27 százalékot szerzett a bécsi önkorményzati választásokon. Ami Magyarországon a roma-ügy, az Nyugat-Európában a bevándorlás és iszlámellenesség. Már sógoréknál is.

Érdeklődők a cikket itt olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://wienermelange.blog.hu/api/trackback/id/tr302390483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bécsi_Nikol · http://unserwien.blogspot.com/ 2010.11.15. 08:13:36

De jó, hogy írsz megint!
A lányaim osztályában talán csak 3-4 echte német/osztrák nevű gyerek jár. Van például Nagy vezetéknevű is, akinek a nevét nagi-nak ejtik...
Szóval el tudom képzelni, hogy a 44% igaz. Nálunk, a Favoritenbe rengeteg bevándorló él. Hétvégén, ha megyek vásárolni, az számít igazi élménynek, ha valakiket németül hallok beszélni. Felénk viszont alig hallani magyar szót, legibkább törökül vagy valamilyen szláv (szerb, lengyel) nyelven beszélnek.

Bécsi_Nikol · http://unserwien.blogspot.com/ 2010.11.15. 08:15:00

Ja, és a bécsi polgármester helyettes (zöldek pártelnöke) is görög származású, bár épp ma reggel hallottam beszélni. Egy ici-pici akcentusa sincs...

jause 2010.11.17. 16:21:45

Szia Nikol!

Köszi! Örülök, hgoy valaki egyáltalán olvassa, amit írtam. Az írási szándékkal nem volt gond, csak a munka-gyerek-háztartás bermudaháromszögben könnyű elveszni. No meg a napi bevásárlásokról mégsem lehet bécsi blogot írni.

A lányom bölcsijében is egyre több gyerekről derül ki, hogy a szülei nem osztrákok.

Bécsi_Nikol · http://unserwien.blogspot.com/ 2010.11.18. 08:38:29

@jause: Na, ez a bermuda-háromszög valahogyan nekem is ismerős. Pedig enyémkék már igen nagyok. De akkor is mindig van valami tennivaló. Ha más nem, hát bevásárlás.
Pedig úgy igyekszem egyszerre több dolgot beszerezni, de valahogy nem múlik el nap úgy, hogy ne kellene vásárolni menni. Néha már szégyellem is, hogy én folyton vásárolok. :-)
De ezek szerint nem csak én csinálok valamit rosszul. :-D
süti beállítások módosítása