jause 2012.02.23. 10:07

Újratöltve 2.0

Újabb kísérletet teszek a blog újraélesztésére, tekintettel arra, hogy hamarosan több időm lesz ilyesmivel foglalkozni. Idevágó témaként először is az osztrák terhesgondozásos tapasztalatokról.

Mikor megtudtuk, hogy bővül a család el kellett döntenünk, hogy hol fogok szülni. Mivel magyar tb. kártyám van, de a nagyobb gyermek miatt nem vállaltam volna szívesen a többszáz kilométeres utat egy vizsgálatért (arról ne is beszéljünk, hogy mi lenne, ha hirtelen befektetnének), így a kérdés nem tűnt annyira egyszerűnek. Mint kiderült, azért nem volt annyira bonyolult sem. Az Európai Betegbiztosítási Kártyával (EBK) ugyanis (ami jár mindenkinek, akinek Magyarországon érvényes biztosítása van), a terhesgondozáshoz kapcsolódó ellátások és a szülés ingyenesek itt is. Csak meg kellett találni a megfelelő intzéményeket. Mivel az első gyereknél még Magyarországon sem igényeltem semmi különleges bánásmódot (egy ágyas szoba és hasonlók), és nem volt semmi komplikáció, gondoltam nem lesz probléma, ha az ügyeletes orvosnál kell szülni. Így hát bejelentkeztem egy szülészeti klinikára + egy nőgyógyász magánrendelőjébe (na itt azért kell fizetni).

Gyakorlatilag a terhesgondozás (testsúlymérés, vérnyomás, Mutter-Kind-Pass kitöltése, vizeletvizsgálat, UH) a magánrendelésen történik, a klinikára csak a kritikus vizsgálatokra (12. heti nyaki redő szűrés, szervi ultrahang 18. héten, 3. kötelező ultrahang a szülés előtt) kell bemenni, meg ha valami gond adódna. A laborban szintén elfogadják az EBK-t, AFP vizsgálat nincs, cukorterhelés van, a kombinált tesztért fizetni kellett (no ezért nem keveset, 200 eurót).

Általánosságban úgy érzem, hogy itt kevésbé macerálják/tutujgatják a kismamákat. Ha úgy tetszik felnőttként kezelnek. Ha ez első babaámról lenne szó lehet, hogy ez zavarna és több törődésre, odafigyelésre vágynék, de így a másodikkal kifejezetten jól esik, hogy nem macerálnak folyton. Egyébként pedig akárhová megyek mindenki mindenhol nagyon kedves és segítőkész, annak ellenére, hogy nyilván a második mondatomból leszűrik, hogy nem vagyok osztrák. 

Ami kicsit több kiadással jár, az a terhesjóga, mivel itt a szervezetten sportolni vágyást sajnos meg kell fizetni alaposan. Egy 1,5 órás óra ára 16 euró, ha 5-ös bérletet veszek, akkor 15, tehát nem járok sokkal jobban.

A bejegyzés trackback címe:

https://wienermelange.blog.hu/api/trackback/id/tr294183923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása