Nő vagyok, szeretek vásárolni. Ennyit előljáróban. Ha mondanom kell valamit, aminek nem tudok ellenállni, akkor a felsorolásba biztosan előkelő helyre kerülnek a gyermekkönyvek. Mióta itt élünk már két könyvpiac remekeiből is válogathatok. Mi tagadás, tobzódom. Most az egyik nagy felfedezésemet szeretném bemutatni: a Ravensburger kiadó Wieso? Weshalb? Warum? sorozatát.

Tulajdonképpen nem is egy, hanem három ismeretterjesztő sorozatról van szó különböző korosztályoknak. A legkisebbeknek szóló 1,5 éves kortól ajánlott (Allererstes Wissen) és olyan örökzöld témákról szól mint a kukásautó, építkezés, tűzoltók, állatkert.

 

 

 

 

 

A középső, ami 2-4 éves gyerekek számára készült, a fenti témák bővebb kifejtése mellett már a két-három éves gyermek szintjén is érthető magyarázatokat tartalmaz arról, hogy hogyan nőnek a növények a kertben, melyik testrészünk mire való, mitől lesz koszos a ruhánk, hogyan születnek a kisbabák, mi az az erdő és kik laknak ott. A színekről, évszakokról, érzelmekről, hajókról, repülőkről és a tengerről is találunk egy-egy kötetet a 26 részes sorozatban.

 

 

 

 

 

 

A legnagyobbaknak, nagyóvodás-kisiskolás korosztálynak szóló könyvek pedig már egészen "felnőttes" témákról szólnak, szintén a gyerekek nyelvén. A 47 kötet a korábbi témákat is újra feldolgozza, nagyobbaknak szánva. A cowboyok, indiánok, kalózok és vikingek mellett pedig találkozhatunk olyan aktuális kérdésekkel foglalkozó részeket is, mint a pénz, számítógép, foglalkozások, világűr, vallás.

 

 

 

 

 

 

 

 Hogy a szülők miért szeretik a sorozatot, az nem igényel sok magyarázatot: a gyerek nyelvén tanítja a világot, és sokszor nekünk, szülőknek is segít egy gyerek szemével látni, magyarázni a bonyolultnak és a legegyszerűbbnek tűnő dolgokat is. A kötetek témaválasztása iránymutatással szolgál arról is, hogy mit lehet és érdemes egy 6 év alatti gyereknek megtanítani.

És hogy a gyerekek miért vannak oda ezekért a könyvekért? Mert az oldalakon található fülecskéket lehet hajtogatni, az oldalak tele vannak felfedezésre váró aprólékos rajzokkal, feladatokkal, no és persze azért is, mert végre értik és megértik a magyarázatokat. Nem hiszem, hogy ebben a kategóriában létezik hasznosabb könyv, mint amelyik a tudás megszerzésének örömére tanít. Nálunk gyakran esti mese helyett is egy-egy ilyen könyvet kell elővenni.

Örömmel láttam, hogy a nagyobb, nagyóvódás, kisiskolásoknak szóló sorozat néhány része már otthon is kapható, így a németül nem beszélő szülők is hozzájuthatnak. Remélem folytatják a kiadásukat, mert az otthoni kínálat még csak csepp a tengerben az ittenihez képest.

képek: www.ravensburger.de

 

A bejegyzés trackback címe:

https://wienermelange.blog.hu/api/trackback/id/tr771406093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása