jause 2009.10.10. 22:50

Áben tóken tin

Kismanó a szobatisztaság mellett a német nyelvvel is nagyot lépett előre. A biliről hangos Fertig! kiáltásokkal jelez, mindennapjainkba kezdenek beépülni a német szavak és mondókakezdemények. Miután a bölcsi hetente legalább két mondókával, énekkel örvendeztet meg minket, rendszeres esti programmá vált egy-egy német mondóka Manó két évesekre jellemző kiejtésével előadott változatának dekódolása. Mivel apjukkal ketten sem ismertünk egynél több német mondókát, izgalmas feladat összerakni, hogy miről is van szó. Kezdünk rutinosak lenni. Az első lépés legalább egy szó beazonosítása a hallottakból. Az első alkalommal apa adta a helyes megfejtést, aki a "Pudde Jakko, pudde Jakko" skandálásából a Bruder Jacob-ra asszociált, helyesen. Második lépésként elő az Internettel és már rá is találtunk a Frère Jacques, frère Jacques (alias: János bácsi, János bácsi, keljen fel!) című francia gyermekdal német változatára. Harmadik lépés a visszacsatolás, elénekeljük Manónak is a megfejtést. Visszaénekelve a gyermek is boldog, hogy mi is ismerjük a dalt.

A második alkalommal anyáé volt a sikerélmény. Itt a szóbeazonosítással nem volt gond, mert Manócska az asztalnál lelkesen verte az ujjait és a könyökét az asztalhoz, miközben tisztán és érthetően mondogatta: "Mit Fingela mit Fingela, mit Ellenbogen, katsch, katsch, katsch." (Mit Fingerlein, mit Fingerlein, mit Ellenbogen klatsch, klatsch, klatsch)Interneten viszont több, ugyanezen mondóka után a neten bolyongó szülőre is akadtam, mire megtaláltam az egészet. A kutatómunka is feleslegesnek bizonyult, mert Manó nem hajlandó a mondóka többi részét beépíteni a repertoárba. Amúgy is hajlamos á lá carte csemegézni a mondókákból, ami néha egészen érdekes új versikékhez vezet.

Jelenleg egy új mondóka vár megfejtésre, illetve a címben is szereplő gyermek asztali áldás, amivel hónapok óta nem tudunk mit kezdeni. Végső esetben a bölcsis néniket szoktam megkérdezni, de az "Áben tóken tin" hallatán csak kerek szemeket meresztettek. A nyomravezetőnek ígérem kitalálok valami komoly jutalmat.

 Megfejtés itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://wienermelange.blog.hu/api/trackback/id/tr271441508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása