Egy újabb itteni felfedezésem következik. Ausztriában rengeteg könyvet lehet kapni kezdő olvasók részére. Már korábban is felfedeztem magamnak, illetve elsősorban L-nek ezt a műfajt, jól el is raktároztam, az "egyszer majd jó lesz"-rekeszbe az agyamba. Hogy miről is van szó.

Amikor a gyerekek olvasni tanulnak, hiába ismerik a betűket, tudnak elolvasni már szavakat, azért önállóan még nem tudnak maguknak olvasni úgy, hogy azt élvezzék is. Nem beszélve arról, hogy aki túl korán nyomja a gyerek kezébe a Két Lottit pl., az jó kis kudarcélményt is okozhat neki, rögtön az olvasni tanulás elején. Erre az átmeneti, már olvasni tudó, de még esténként mesét hallgató időszakra kínálnak megoldást az olvasni tanító könyvek. A könyvek külön, olvasási tudás szerinti szintekbe szedve lesznek egyre hasonlóbbak egy normál könyvhöz.

A legelső szint képregényszerű, rövid történetekkel. Az oldalon a kép dominál és maximum egy-két mondat, elég nagy betűkkel szerepel rajta. A második szinten már több a szöveg, s így tovább egyre több szöveggel, egyre kisebb betűkkel.

Ha nem lenne érthető, itt és itt bele lehet lapozni ilyen könyvekbe, illetve részletesebben olvasni a koncepcióról. Aki könyvesboltban érdeklődik, a Leserabe, Leselöwe, Lesetiger hívószavakkal operáljon.

Mivel épp a könyvtárból jövök, volt alkalmam végigbogarászni az ilyen és ehhez hasonló könyveket. Létezik olyan  is magasabb szinten, hogy egy rész a történetből nagyobb betűvel van szedve, majd a következő rész apróbb betűs. A könyv lényege, hogy egyszer a szülő olvas fel a gyereknek, majd fordítva.

Nálunk most épp az a verzió a kedvenc, ahol felnőtt olvassa fel a szöveget, de a mondatokon belül egy-egy szó helyett kép van, és ezt a gyereknek kell mondania. Külön öröm, hogy a könyv végén a képekhez szószedet is van, az olyan ügyes szülőknek, mint pl. én. L. imádja ezt a fajta olvasást, és szókincsbővítés ürügyén most épp aktuálissá vált nálunk, de erről majd egy részletesebb, hosszabb bejegyzést tervezek.

2013-02-21 003.JPG

Szerintem az ötlet zseniális, sajnos magyar megfelelőjét még nem láttam az ilyen könyveknek. Ha valaki tud hasonlóról azért nagyon hálás lennék!

A bejegyzés trackback címe:

https://wienermelange.blog.hu/api/trackback/id/tr615096491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása