jause 2009.12.09. 14:07

Karácsonyi vásárok

Amíg nem laktunk Bécsben, mindig nagy áhitattal hallgattam az ismerősök beszámolóját, akik az adventi időszakban ide utaznak ajándékokat vásárolni és forralt borozni a híres karácsonyi vásárban a városháza előtti téren. Az egész valami nagyon polgári, elegáns és meghitt dolognak tűnt. Azóta ide költöztünk...

Nos a leghíresebb, minden-turista-álma karácsonyi vásár, úgyis mint Christkindlmarkt, a városháza előtti téren található és idén már november 14. óta várja a látogatókat. Valójában tényleg csupán turitalátványosság, illetve a forraltborra és puncsra szomjazó osztrák fiatalság esti találkahelye. A kivilágítás idén szerintem már az ízléstelenség határát súrolja, az árusok elég színvonalasak de szemtelenül drágák, bóvli is akad bőven. A körhinta, az angyalkazenekar, a kisvonat és a lufiárus miatt megér egy kört a gyerekekkel, de lehetőleg hétköznap, nap közben közelítsünk, különben már a tömeg látványától is elmehet a kedvünk. Decembertől a turistabuszokkal érkező cseh, szlovák és magyar seregek veszik birtokba a vásárt, az osztrákok pedig a körúti villamosokról röhögnek rajtuk.

Magára valamit is adó osztrák ugyanis messzire elkerüli ezt a vásárt (kivéve talán a nyitás utáni napokat), mert kedvére válogathat számtalan más, a turisták számára kevésbé ismert, sokkal hangulatosabb karácsonyi vásár közül. Tömeg szempontjából már a Schönbrunn előtti vagy a Belvedere udvarán lévő vásárokkal is jobban járunk, de ha igazi bennfentes helyre akarunk menni, akkor a spittelbergi, a régi kórház udvarán található "Karácsonyi Faluban" és a Freyungon található régi bécsi karácsonyi vásárban tradicionálisabb, a Museum Quartier udvarán pedig kortárs szellemű vásárokat találhatunk. Kisebb vásárok gyakorlatilag minden kerületben vannak.

A bejegyzés trackback címe:

https://wienermelange.blog.hu/api/trackback/id/tr91536779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása