jause 2010.01.24. 20:33

Augen zu!

Manócska német nyelvi fejlődéséről régen született írás. Ennek oka részben a gyakori betegségek és a Karácsony miatt meg-meg akadozó bölcsilátogatás volt, részben pedig, hogy a fejlődés nem volt annyira látványos. De azért szépen gyűlnek a német szavak, sőt már mondatok is. A Karácsonyi készülődés pedig kifejezetten elárszatott minket német karácsonyi gyerekdalokkal. A repertoár persze még véletlenül sem tartalmazta az általunk ismert két darab dalt (Stille Nacht, Tannenbaum). Úgyhogy szorgalmasan tanultuk mi is apjukkal a Schneeflöckchen Weissröckchen kezdetűt, a Kling Glöckchen Klingelingeling-et és Lass uns Froh und Munter sein címűt, hogy a bölcsis ünnepségen ne üljünk bambán. A közös szereplésnek persze betett a zöld szörny, úgyhogy csak abban bízhatunk, hogy jövőre is ezeket a dalokat fogjuk énekelni, immár Manóval együtt, az oviban. 

A mondókák terén nagyot léptünk előre, Manó már nem csak szavakat, vagy annak hitt hangsorokat mond németül, de egész mondókákat is. De a legnagyobb fejlődés áldozatai a babák lettek, akik mostanában gyakran hallanak mindenféle regulázó mondatokat, úgyis mint: Augen zu! Essen! Sitzen bleiben! Hände waschen!. Anyai szívemnek igencsak megnyugtató, hogy a vígasztaló szavak, úgyis mint Jól van, jól van, semmi baj!, viszont magyarul jönnek.  A német-magyar vegyítésből tehát a szerepjátékokkal együtt pompásan feltérképezhető Manó általános lelki állapota és viszonya (némileg frusztrált) a más nyelvű környezethez. Az is kiderült számunkra, hogy már a bölcsiben is meg-meg szólal, kíséri a rutineseményeket.

Azért az ilyen párbeszédekre még várnunk kell németül:

- Anya, azt a kisvakondot akajom, amiben kinevet a lóka (róka).

- Téged nevet ki?

- Igen.

- Te vagy a kisvakond?

Elgondolkodik. - Nem, én nem vagyok kisvakond, nincs vakondtúlásom.

A bejegyzés trackback címe:

https://wienermelange.blog.hu/api/trackback/id/tr601698971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása