jause 2010.03.11. 11:17

Légvédelmi tornyok

A bécsi városképhez a Monarchia korából származó palotákon, fiakkereken túl mindenképpen hozzá tartozik az az 5, kevésbé esztétikus légvédelmi torony is, amit a II. világháborúban építettek a németek. A légvédelmi funkció mellett a 2-3 méter vastagságú betonfalaknak köszönhetően bunker funkciót is betöltöttek, összességében többezer ember (gondolom főleg katonák) és műkincsek védelmét látták el.

 

 

 

 

 

 

 

Bécsben pl. az óriáskerékről elég könnyen kiszúrhatóak a hatalmas betontömbök, amiknek a lebontása túlságosan költséges lett volna, így inkább megpróbálták hasznosítani őket. Az Arenbergparkban található torony belseje egy robbanás miatt megrongálódott, így nem volt hasznosíható, az Augartenben található két toronyban az alkalmazott művészeti múzeum (MAK) raktára és időszakos kiállítások, az Eszterházy parkban lévő kettő közül az egyikben a Haus des Meeres és a Kínzásmúzeum (!) kapott helyet, a másikat pedig az osztrák hadsereg használja.

A Haus des Meeres-ben (már készül erről is egy poszt) a pálmaházas részen megtekinthető a betonfal keresztmetszete (tényleg brutálisan vastag) és a legfelső emeleten állandó kiállítás is található a torony eredeti funkciójáról és történetéről.

Képek: wikipedia

A bejegyzés trackback címe:

https://wienermelange.blog.hu/api/trackback/id/tr711828095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása