jause 2010.05.12. 19:30

Szezonok

Ha időm engedné és többet főznék, biztosan a tobzódnánk a szezonnak éppen megfelelő zöldségekből, gyümölcsökből készült különböző ételekben. Mivel háziasszonyi tehetségemet főleg hétvégén tudom csillogtatni (mikor épp nem utazunk sehová), ezért eléggé korlátozottak a lehetőségeim. Gyakran előfordul, hogy épp csak egy-két recept kipróbálására van alkalmam egy szezonban. Ennek ellenére nagyon élvezem, hogy itt Bécsben a zöldséges pultokon is igazán nyomonkövethető az évszakok változása.

 

A tavasz első hírnökei otthon is az újhagyma, retek, saláta hármas, amihez itt felsorakozik az elég sok helyen (bár itt sem mindenhol) kapható medvehagyma (Bärlauch). A medvehagymának ugyan már lassan leáldozott idén, jelenleg épp csúszunk bele a spárga, rebarbara és eperszezonba, ami talán az egyik kedvenc időszakom.

 

 

 

 

  

 A spárgát nem itt fedeztem fel, de itt lett az étrendünk rendszeres szereplője, főleg a  zöld verzió. De döbbenet, hogy a Naschmarkton 5-6 félét is be lehet szerezni. Spárga ügyben az osztrákok a Marschfelder-re esküsznek, ami egy Bécstől észak-keletre található termőterület. Én magyar származásút szoktam venni, ha látok.

 

  

 Az eper-szezonban pedig az a tuti errefelé, hogy a dél-európai országokból importáltakkal kezdődik, az osztrák és magyar eperrel folytatódik, majd a német importtal zárul, így sokkal tovább tart, mint nálunk.

 

 

A rebarbara viszont egyértelműen itteni találkozás volt, illetve régebben német nyelvterületen már ettem rebarbarás sütit, de sokáig fogalmam sem volt, hogy az tulajdonképpen micsoda. Mikor itt felfedeztem és utánanéztem az általam csak "lapulevélszár"-nak csúfolt zöldségnek, rögtön kerestem hozzá receptet is. Családilag egyelőre nem övezte nagy lelkesedés a próbálkozásomat, de nem adom fel.

A bécsi éttermek étlapjai szintén lépést tartanak a szezonok alakulásával, áprilisban például egy magára kicsit is adó étteremben biztos étlapon volt legalább egy medvehagymás rizottó vagy krémleves, amit mostanra felváltott a rengeteg féle spárgás étel.

 

(Egyértelműen béna képszerkesztő lennék...)

A bejegyzés trackback címe:

https://wienermelange.blog.hu/api/trackback/id/tr471927613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jeumlais 2010.05.15. 23:20:45

A múltkor görög spárgát vettem (akciós volt, nagyon), és meglepő volt. Egyrészt sokkal zsengébb és szálkátlanabb, mint az otthoni - másrészt viszont elég kis ízetlenke ahhoz képest. Úgyhogy inkább hámozgatok.
A medvehagymára még otthon találtam rá tavaly, és borzasztóan bejött, de itt most jó sokat ettünk - voltunk kint Bécs mellett az erdőben ui., és elég nagy sokkhatás ért: szó szerint mint a szőnyeg, úgy állt az erdőben a rengeteg medvehagyma... Garantáltan bio :-)
süti beállítások módosítása