Még megboldogult egyetemista koromban, Párizsban fedeztem fel, hogy a normális ételek fogyasztása egy tőlünk nyugatabbra fekvő országban sem jár feltétlenül együtt az anyagi csőddel. A párizsi egyetemek menzáin ugyanis minimális franciatudással, annál több helyismerettel és egy nemzetközi diákigazolvánnyal élvezhetjük, hogy vannak olyan országok ahol az étkezés még menza szinten sem süllyed egy bizonyos szint alá. De erről írjanak inkább a párizsiak. 

Bécsben szintén találhatunk nyilvános, bárki által látogatható menzákat, ahol helytől függően 6-10 euróért választhatunk két-három menüből. A menük általában egy levest és egy főételt jelentenek korlátlan vízfogyasztással;o). Van persze némi hátránya az ilyen helyeknek egy turista számára: szükségeltetik némi német nyelvtudás, mivel az étlapok németül, sokszor kézzel íródnak (lehet persze hazardírozni is, amihez elég ha annyit mondunk, hogy Menü Eins vagy Menü zwei); a menzák értelemszerűen csak munkanapokon vannak nyitva 11.30-13.30 között; no és persze kell némi helyismeret a megtalálásukhoz. Az első kettő témában nem tudok segíteni, a harmadik probléma enyhítéséhez viszont íme először egy gyöngyszem (lesz még több is), amit már próbáltam. 

Minoritenstüberl

Abszolút helyi nevezetesség! Az étterem a Bankgasse 5. vagy a Minoritenplatz felől közelíthető meg, az épületen belüli átjárón keresztül. A Minoritenplatz felől közelítve, ha belépünk az épületbe (nem kell megijedni az üvegkalickában posztoló biztonsági őrtől), jobb kéz felől rögtön meglátjuk az irányító táblát. Andreas Wojta séf, aki maga szolgál ki, helyi nevezetesség (úgyis mint local hero), amolyan osztrák Kovács Lázár, akit az ORF is a büszkeségfalára tett. TV-műsorral, szakácskönyvvel és olyan csokoládéval büszkélkedhet, amin a saját arca vigyorog vissza (no jó, ez inkább levon a hely értékéből). Apjuk szerint ki ne hagyjam, hogy úgy néz ki, mint Puskás Ferenc az 50-es években, hát valóban.

A menü 6-7 euró körül van, egy sztárséfhez méltóan ízletes. Választhatunk még 6-7 egyéb, egy menzához képest mindenképpen fantáziadús főétel közül 8-10 euró környékén. Igaz, hogy ez már majdnem alsókategóriás éttermi ár. Az ételek főként az osztrák és az olasz konyha vegyítéséből származnak. A menü minden nap változik, kézzel írott (nehezen olvasható) papíron van kifüggesztve. Csak megalapozott német tudással közelítsünk. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://wienermelange.blog.hu/api/trackback/id/tr381480144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása