Nagy a dilemma mostanában, oltatni vagy sem. Nos az otthoni hisztit hallva/olvasva az ember tényleg elgondolkodik, hogy magától a gonosztól való gondolat-e, ha nem érzi szükségét az oltásnak. Tényleg ennyire felelőtlen szülők volnánk, hogy nem értjük, hogy mire fel ez a nagy pánik?

Azért a riadalom nálunk sem maradt el, mikor a gyermek a szokásos őszi köhögős, náthás nyavalyára ráfázva még egy hetet kénytelen volt itthon tölteni. Az ijedelem viszont nem Manó betegségéből fakadt, hanem, hogy felhívtak a bölcsődéből, hogy volt egy H1N1-es eset (mindenféle szövődmény nélkül), és valamelyik jó lelkű szülő rögtön újsághírt csinált az esetből, fényképpel. Ez volt az első eset, hogy bécsi oktatási intézményben felütötte fejét A Vírus. Mi is roppantul örültünk, hogy gyermekünket ilyen hírneves bölcsibe sikerült beiratni. Az újságcikk megtette a maga hatását a szülők körében, ezért I. néni szépen kér minket (és minden betegen otthon lévő gyermeket), hogy ugyan már vigyünk igazolást arról, hogy gyermekünk nem sertésinfluenzás. Mi sem természetesebb. Telefon a gyermekorvosnak, aki rögtön lelohaszt: miután a gyereknél fel sem merült a cocakór lehetősége, nem csináltak tesztet, így ő nem tudja igazolni, pláne utólag, hogy az nem sertésinfluenza volt. De ha feltétlenül papírt akarok a gyerek vírusmentességéről, akkor a gyermekkórházban tudnak ilyet csinálni. Itt szólalt meg bennem a gyermekét védő anyaoroszlán, hogy márpedig a már egészséges gyerekemet nem teszem ki semilyen kórházi vizsgálatnak egy papír miatt. Telefon vissza a bölcsis néninek, hogy lesznek szivesek beérni egy normál "nem fertőző" igazolással. Szerencsére addigra jobb belátásra tértek, az is megteszi.

Azért, hogy ne érezzem magam felelőtlen, nemtörődöm anyának, érdeklődtem erre-arra az itteni hozzáállásról védőoltás ügyben. Négyből négy megkérdezett (két gyermekorvos, egy bölcsis néni, egy szülő a bölcsiből) nem tartja jó ötletnek a védőoltást. Az ő érveik: az oltóanyag új, nem ismertek az esetleges mellékhatásai, szövődményei; nem sokkal ezelőttig még csak 6 éven felülieknek ajánlották, most már lehet adni az alatt is, vajon miért?; a H1N1 a normál influenzánál enyhébb lefolyású, akkor veszélyeztet szövődménnyel, ha van valami másik, leginkább krónikus betegség is mellette; no és persze, hogy a média erősen torzítja a valódi állapotokat, az idegeink kímélése érdekében nem kell nézni a katasztrófafilmekre emlékeztető híradásokat.

Még nem egészen tudom, hogy az osztrákok tényleg ennyire higgadtak és racionális érvek mentén gondolkodók-e, vagy annyira beleszoktak a jólétbe, hogy nem tudják elképzelni, hogy az életünket fenyegető világjárvány őket is elérheti. Ez valószínűleg csak a járvány elmúltával fogom tisztábban látni. Tény viszont, hogy az itteniek nem döfködik magukat mindenféle oltásokkal, a kötelező oltások köre is szűkebb, választhatókat pedig csak kifejezett veszélyeztetettség esetén adatnak. 

A családi döntés értelmében egyelőre kivárunk. Bécsiek, ha olvassátok, írjátok meg ti hogyan látjátok.

A bejegyzés trackback címe:

https://wienermelange.blog.hu/api/trackback/id/tr391527100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása