Mivel igény mutatkozott rá, íme a közel sem tudományos jellegű kutatásom eredménye a Márton napi lampionos felvonulásról. 

Márton napján (nov.11) német nyelvterületen elterjedt családi szokás a lampionos vonulás. Az ünnep eredete a Mindenszentekkel kezdődő, Adventtel folytatodó, Karácsonyig tartó készülődéshez kapcsolódik. A lámpákkal való vonulás pedig az esti és ünnepi egyházi szertartásokon használt fényszertartásokat idézi (őszintén szólva nem vagyok valami nagyon járatos az egyházi szertartásokban).

A gyerekek az óvódában/iskolában/otthon általában maguk készítik el a lampionjukat, bár nagyon profi kész nyelet és változatos formájú kész lampionokat is lehet venni, de ahogy eddig láttam, a hangsúly mégiscsak a készítésen van. A gyerekek vagy a csoportjukkal/osztályukkal vagy a szülőkkel együtt vonulnak és Márton napi/lampionos énekeket énekelnek. A menet, vagy esetleg egy külön műsor része a vörös köpenyben "lovagoló" Szent Márton, aki egy koldusnak adja köpenyét (erről is van külön dal). Az ünnep része a kenyérosztás/-megosztás és a Márton-tűz is.

Az ünnep lényege a megosztás, az egymással való törődés fontosságának hangsúlyozása.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://wienermelange.blog.hu/api/trackback/id/tr462455312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bécsi_Nikol · http://unserwien.blogspot.com/ 2010.11.18. 08:35:08

Köszi az összefoglalót! Jövőre azt hiszem, hogy felvesszük az ünnepi szokásaink közé, bár azért utcára nem megyünk lampionokkal. Mi már ehhez nagyok vagyunk. :-)
süti beállítások módosítása