Nos, ha valamit sikerült itteni tartózkodásunk alatt alaposan megismerni, az a gyermekorvosi ellátás. Manó rögtön érkezésünk után összeszedett egy vírust, így azonnal sikerült közelebbről is szemügyre venni az ügyeletet a Szent Anna Gyermekkórházban. Tudomásom szerint ez az egyetlen hely a városban, ahol tutira ingyen ellátnak a magyar TAJ-kártya alapján kiállított európai betegbiztosítási kártyával (akkor még nem volt osztrák), egyébként privát számlát állítanak ki, amit utólag lehet a magyar OEP-nél behajtani (ennek működését nem szerettük volna kipróbálni). Az ügyeleten egyébként szinte kizárólag bevándorlók gyermekeivel találkozhatunk, szórványosan egy-két osztrák gyerekkel. A várakozók nemzetiségi és etnikai összetételéből arra következtetek, hogy az osztrák gyerekek 1. vagy nem betegek, 2. vagy a gyermekorvosukhoz járnak. Azóta ismeretségünk az ügyelettel tartósnak bizonyult, és az ellátás többszöri próbálkozásra is kifejezetten jónak mondható. Karácsonykor sikerült kifognunk egy nagyobb dömpinget, két órát vártunk, de nagy átlagban egy órával lehet számolni. Az orvosok fiatalok, barátságosak és eddig úgy tűnt, értik a dolgukat.

 
Mióta viszont osztrák betegbiztosítási kártyánk van, mi is egy választott orvoshoz járunk. Bécsben nincsenek körzetek, mindenki ahhoz az orvoshoz jár, akihez szeretne. Csak arra kell figyelni, hogy az adott orvos szerződésben legyen a mi biztosítótársaságunkkal. Mivel a betegbiztosítási kártya a bankkártyához hasonlóan chippes, az orvosi rendelőben csak bedugják a gépbe, leolvassa és arra számolják el az ellátást. Szóval internetes fórumokon keresgélve kiválasztottam Dr. F.-et, egy hozzánk közeli, sokak által dicsért orvost. Mivel a fórumokon is azt olvastam és az orvos telefonos üzenetrögzítőjén is azt kérik, hogy előzetesen kérjünk időpontot, próbáltam konform lenni és így tenni. Miután sokadszori próbálkozásra sem sikerült időpontot kapnom nála (a sok betegre hivatkoztak), egy időre letettem róla, maradt az ügyelet. Egy újabb betegségnél viszont meguntam, hogy elhajtanak, fogtam a beteg Manót és odamentem a rendelési időben, gondolván, hogy csak nem fognak minket hazaküldeni. Ott a rendelőben kellett rájönnöm, hogy a valamilyen osztrák dialektusban hadaró asszisztensnő, akinek a fél mondanivalóját nem is értettem, amolyan védőbástya a rendelőt ostromló szülők felé. Az első találkozásunkkor persze kaptam tőle hideget-meleget (persze a felét annak sem értettem;o), de tényleg nem küldtek el. Mi több, azóta törzsbetegek vagyunk, némileg a beszédtempóján is sikerül már lassítania az asszisztensnek ha találkozunk és azóta kevésbé kioktató a stílusa (Azért még marad bőven a házsártból is.).
 
Az ellátás pedig, amit kapunk a “mi” gyermekorvosunknál: a váróban rengeteg játék és egy hatalmas favonat, amibe a gyerekek beülhetnek, ritkát 1 óra, gyakrabban fél óra alatti várakozási idő, gyanú esetén azonnali vizelet és vérvizsgálat (a vizelet persze akkor, ha visz a szülő). Vért csak újbegyből vesznek, Manó a második alkalommal már nem is sírt, csak kérte a tapaszt és a gumicukrot (természetesen joghurt alapú). Az azonnali vérvizsgálatnak köszönhetően már sikerült elkerülni, hogy Manó feleslegesen kapjon antibiotikumot.
 
Otthon is nagyon szerettük a gyermekorvosunkat, az orvost talán még jobban is, mint az ittenit, de összességében az ellátás színvonala azért itt mégis magasabb. Azt sajnos nem hiszem, hogy ezt ugyanannyi pénzből valósítják meg…

A bejegyzés trackback címe:

https://wienermelange.blog.hu/api/trackback/id/tr411730292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bécsi_Nikol · http://unserwien.blogspot.com/ 2010.02.09. 14:51:07

Szia!
Jó az átalakított blog design. Csak a post lett nagyon apróbetűs. :-)
Mi is bécsben élünk másfél éve, csak kicsit nagyobb gyerekekkel.
És az egészségügyi ellátáson mi is le vagyunk döbbenve. Illetve mindig lenyűgöz. :-)
Eddig még csupa jó tapasztalaunk van, bár még kórházba vagy ügyeletre nem kellett mennünk.
süti beállítások módosítása